top of page
Yazarın fotoğrafıWeba Weba

Unicorn, Decacorn, Hectocorn Nedir?

Güncelleme tarihi: 13 Kas



Bu yazıda sizlerle unicorn, decacorn ve hectocorn kavramları hakkında merak ettiklerinizi paylaşacağız.


Girişimcilik dünyasında pek çok kavram ve terim bulunur. Girişimcilik ekosistemi ile ilgilenen ya da bir girişimcilik hikâyesi sürdürmek isteyen pek çok insan bu kavramlar hakkında soru işaretlerine sahiptir. Teknoloji ve finans dünyasında da sıklıkla kullanılan bu kavramlar arasında unicorn, decacorn ve hectocorn gibi terimler de yer alır.


Özellikle son yıllarda girişim ile ilgili alanlarda sık kullanılan bu kavramlar, girişimlerin birtakım niteliklerini ele alır. Unicorn, decacorn ve hectocorn kavramları hakkında bilgi sahibi olmak için bu isimlerin tanımlarına ve genel özelliklerine yakından bakmak gerekir.


Unicorn, decacorn ve hectocorn kavramları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için, gelin konu hakkındaki ayrıntıları daha yakından inceleyelim.



Unicorn Nedir?


Girişim dünyasında sık kullanılan terimlerden biri olan unicorn ne demek sorusunu, “piyasa değeri en az 1 milyar dolar olan şirketler” olarak yanıtlayabiliriz. İlk olarak 2013 yılında Amerikalı melek yatırımcı ve iş insanı Aileen Lee tarafından ortaya atılan kavram, girişim dünyasında önemli noktaya gelmiş olan şirketleri temsil eder.


Bir şirketin unicorn girişim olarak adlandırılması için büyüme, pazarlama, satış ve hizmet anlamında hızlı bir yükselişe ihtiyacı vardır. Unicorn şirketler genellikle girişim sermayesi yatırımları ile faaliyete başlarlar. Bu serüven ile büyüme başarısı gösteren şirketler kendi sektörlerinde ve bulundukları pazarda yarattıkları etki ile ön plana çıkarlar.



Bir Unicorn’un Özellikleri Nelerdir?


Unicorn şirketler, 1 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştıkları için piyasadaki nitelikli özelliklere sahip şirketler arasına girerler. Unicorn ne demek sorusunun yanı sıra unicorn şirketlerin ön plana çıkan özelliklerine de şöyle sıralamak mümkündür:


•    Unicorn şirketlerin değerlemesi yatırım turlarında veya özel sermaye yatırımlarının değerlendirmeleri sonucunda ortaya çıkar.

•    Unicorn şirketler piyasada uzun süredir var olan şirketlerden ziyade genel olarak hızlı büyüme ile bulundukları seviyeye gelirler. Dolayısıyla bu şirketlerin küçük bir girişim olmaları ile küresel bir şirkete dönüşmeleri arasında kısa bir süreç vardır.

•    Unicorn şirketlerin bir diğer önemli özelliği ise yeniliğe açık, ilerlemeci ve dijitalleşmeye uygun olmalarıdır. Unicorn şirketler bu çerçevede yatırım almaya yatkın şirketlerdir.


Piyasadaki geleneksel yatırımcılar ve köklü kuruluşlar, yeni nesil unicorn şirket ve girişimlere yatırım yaparak çağı yakalamak için girişimde bulunabilirler. Böylelikle geniş tabanlı ve yeni nesil müşteri kitlelerine hitap etme olanağı yakalarlar. 



Decacorn Ne Demek?


Decacorn, unicorn şirketlerden büyüklük olarak çok daha ileri seviyelere gelmiş olan şirketleri ifade eder. Bir girişimin decacorn nedir sorusuna örnek olarak gösterilebilmesi için piyasa değeri olarak en az 10 milyar dolar seviyesine ulaşması gerekir. Dolayısıyla decacorn şirketler, unicorn şirketlere göre daha az sayıda görülür. “On” anlamına gelen deca kelimesinden türetilen decacorn kavramı, kısa sürede olağanüstü başarılar gösteren şirketleri ifade eder. 


Öyle ki kısa bir zaman içinde küçük girişimlerden yola çıkan decacorn şirketler, dünyanın pek çok ülkesinin ekonomisine ve küresel ekonomideki dinamiklere göre değerlendirildiğinde piyasa gücü olarak belirleyici unsurlara sahip olurlar. Durum böyle olunca bu şirketler yatırımcı ilgisi ve pazarlama bakımından da son derece güçlüdürler.

 


Bir Decacorn’un Özellikleri Nelerdir?


Decacorn şirketlerin en temel özellikleri olan yüksek piyasa değeri ve piyasa belirleyici niteliğe sahip olmaları, şirketin küresel finans alanındaki önemini bir hayli öne çıkarır.


Decacornlar olağanüstü büyüme performansları ile iş dünyasında nadir görülen türde şirketlerdir ve piyasa belirleyici özellikleri onları yeni nesil ve yatırıma açık bir şirket yapmakla kalmaz, ekonomi dünyasında bir güç unsuru haline de getirir. Bu şirketleri yöneten kişiler veya kuruluşlar, şirketin etkili olduğu piyasalarda güçlü aktörler haline gelebilirler.


Decacorn şirketlerin piyasayı olduğu gibi endüstriyi dönüştürme gücü de yüksektir. Zira kısa sürede 10 milyar dolar değere ulaşan decacorn şirketler, elde ettikleri ekonomik ve finansal gücü yeni nesil teknolojilere, çalışmalara ve Ar-Ge faaliyetlerine yatırarak sektörün öncüsü konumuna gelirken diğer paydaşlara da örnek olabilirler.


Geniş müşteri portföyü ve pazar gücü onları küresel bir niteliğe kavuştururken bu şirketler için uluslararası boyutta büyük yatırım eğilimleri ve yatırım fonu ilgisi söz konusu olur.


Decacorn şirket olmak piyasada oldukça nadir görülen bir durumdur ve bunu başaran girişimciler, bir anlamda sektörün içinde birkaç sınıf atlamış olurlar.



Hectocorn Ne Demektir?


Hectocorn ne demek sorusuna yanıt olarak piyasa değeri 100 milyar dolar ve üstü seviyesine ulaşmış şirketleri gösterebiliriz. Girişimcilik dünyasında son derece nadir olarak rastlanan hectocorn şirketler, unicorn ve decacorn şirketlerin bir hayli üzerinde değerlenmesi ile dikkat çeker.


Bir girişimin hectocorn şirkete dönüşmesi demek Amerika Birleşik Devleti’ndeki en değerli 100 şirket arasına girmek demektir ve bu da küresel ekonominin baş aktörlerinden biri olmak anlamına gelir.


Devasa bir yatırım potansiyeli ve piyasa gücüne sahip olan hectocorn şirketler, yalnızca piyasaya değil yeni nesil teknolojilere ve dijital dönüşüm çalışmalarına da yön verme potansiyeline sahiptir. Hectocorn şirketler piyasanın ve endüstrinin yalnızca aktörü değil tam anlamıyla başrolleri hatta yönlendiricileri arasında yer

alırlar.

Hectocorn’lar günümüzde popüler olan teknoloji, finans ve dijital ticaret alanlarında dünya çapında faaliyet gösteren şirketler olarak öne çıkar. Hectocorn şirket olmak, piyasa değeri ve sektörel pay açısından değerlendirildiğinde çok güçlü bir seviyeyi ifade ederken doğal olarak bir girişimin kısa sürede hectocorn şirkete dönüşmesi beklentilerin ve olağan gelişmelerin çok ötesinde bir durumdur.


Geleceğin Girişimlerine Yatırım Yapmak

Bireysel yatırımcıların girişim sermayesi yatırımlarına doğrudan yatırım yapması pek mümkün değildir. Zira bu yatırımlar için güçlü bir sermayeye ihtiyaç vardır. Dolayısıyla bu tarz yatırımlar genellikle kurumsal yatırımcılar tarafından yapılır. 

Siz de bireysel olarak yatırımlarınızı yüksek potansiyelli girişimler ve yeni nesil şirketler üzerinde değerlendirmek isterseniz bunun için girişim sermayesi yatırım fonlarını tercih edebilirsiniz. Farklı portföy yönetim şirketlerine ait GSYF’leri yatırımcılara tek bir mobil uygulama üzerinden sunan Fonmap ile geleceğin girişimlerine ve unicornlarını şimdiden keşfedin.


Bu yazıda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page