top of page
Yazarın fotoğrafıWeba Weba

Portföy Çeşitlendirmesi Nedir?

Güncelleme tarihi: 13 Kas



Bu yazıda sizlerle portföy ve portföy çeşitlendirmesi kavramlarıyla ilgili merak ettiklerinizi paylaşacağız.


Birçok insan, çalışıp kazanarak veya sahip olduğu varlıklar üzerinden elde ettiği birikimleri doğru tasarruflara dönüştürmek için yatırıma yönelir. Yatırım kavramı ülkemizde oldukça basit bir kavram gibi algılansa da aslında bütün terimleri ve aşamaları ile deneyim gerektiren bir olgudur. Birikimlerinizin değerini korumak ve onları büyütmek için yatırım yaparken her aşamada doğru adımlar atmanız, finansal gelişmeleri takip ederek hızlı ve sağlıklı kararlar vermeniz önemlidir.


Yatırımın önemini bu kadar büyük kılan durum ise yatırım araçlarının büyük bir çoğunluğunun getiri potansiyeli ile birlikte risk potansiyelinin de olmasıdır. Her yatırım aracı kendi ölçüsünde dış faktörlerden etkilenir ve bu faktörler kimi zaman riskli ihtimalleri de ortaya çıkarır. Her yatırım aracını riskli kılan farklı unsurlar vardır.


Örneğin döviz veya altın yatırımları para politikalarından, emtia fiyatları küresel ekonomi ve olaylardan etkilenebilir. Popüler bir yatırım türü olarak görülen vadeli mevduat yatırımları bile yatırım süreci boyunca gelişen enflasyona göre reel değerini kaybedebilir. Bütün bunlar çerçevesinde yatırım yaparken tüm riskleri göz önünde bulundurmak, koşulları iyi değerlendirmek gerekir.


Yatırım yaparken riskleri önlemenin kesin bir formülü yoktur. Çünkü bireysel yatırımcılar, yatırım araçlarını etkileyen koşullara doğrudan müdahale edebilecek bir olanağa sahip değildir. Ancak, yatırımlarınızı tek bir ürüne yönlendirmeden çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturarak risk dengesini kurabilir ve yatırımlarınızı doğru bir planlama ile muhtemel risklere karşı daha korunaklı hâle getirebilirsiniz. Bu noktada portföy ve portföy çeşitlendirmesi kavramlarını gelin daha yakından inceleyelim.



Portföy Nedir?


Yatırım dünyasında en çok rastlanılan kavramlardan biri olan portföy, bir bireyin veya yatırımları bulunan bir kuruluşun sahip olduğu bütün yatırım ürünlerinin bir araya gelmesi ile oluşan, varlıkların bütününü ifade eden bir kavramdır. Tabii yatırım kavramı gibi portföy kavramı da kimi zaman basite indirgenebilir. Ancak başarılı bir portföy oluşturmak rastgele tercih edilen yatırım araçlarını bir araya getirmekle mümkün değildir. Bu noktada devreye yine ciddi bir yatırım bilgisi ve finansal okuryazarlık girer.



Portföy Çeşitlendirmesi Neyi İfade Eder?


Portföy çeşitlendirmesi, isminden de yola çıkılacağı üzere portföy oluştururken çeşitli yatırım araçlarının belli faktörlere göre bir araya getirilmesine denir. Portföy çeşitlendirmesinde esas amaç bütün yatırım bütçesini tek bir yatırım aracı üzerinde değerlendirmemektir. Zira yatırım amaçlarının getiri potansiyeli hangi ölçüde ise risk potansiyeli de genel olarak o ölçüde yüksek veya düşük olur. Çünkü yüksek getiri elde etmek için risk almak, finansal piyasaların belirgin özellikleri arasındadır. Bu nedenle doğrudan hızlı ve yüksek getiri için yatırım yapmak, risklerin realize olması durumunda aynı hızda zarara uğramayı da göze almak demektir.


Portföy çeşitlendirmesi ise bu riski göze almak istemeyen yatırımcılar için dengeleyici bir unsur niteliği taşır. Portföy çeşitlendirmesinde önemli olan husus, farklı yatırım araçlarını bir portföye dahil ederken neye göre hareket edileceğini bilmektir. Burada dikkat edilmesi gereken faktörler her şeyden önce güncel finansal konjonktürdür. Çünkü küreselleşmiş ekonomilere sahip olan bu büyük sistemde her türlü gelişme yatırım araçları arasındaki bazı ürünlere doğrudan etki edebilir. Hatta bazı gelişmeler bazı yatırım araçlarına değer kazandırırken bazı yatırım araçlarına değer kaybettirebilir. Portföy çeşitlendirmesindeki temel amaç da muhtemel riskleri oluşturan her türlü ihtimale karşı dengeleyici işleve sahip olan yatırım araçlarına sahip olmaktır. 



Portföy Çeşitlendirme Yöntemleri Nelerdir?


Portföy çeşitlendirme yöntemleri, basit tabirle aynı portföy üzerinde farklı yatırım araçlarına sahip olmaktır. Burada esas alınması gereken durum ise üst başlıkta belirttiğimiz faktörler çerçevesinde hangi yatırım araçlarının bir araya getirileceğidir.


Portföy çeşitlendirmesi yapılırken genel olarak birbirinden farklı değişkenlere bağlı, farklı nitelikteki yatırım araçlarını bir araya getirmek gerekir. Örneğin bütün yatırımınızı para piyasaları ve döviz yatırımı üzerinde kullanmak isterseniz aynı koşullardan aynı yönde etkilenmesi mümkün olan döviz kurlarından ziyade benzer olaylar karşısında genel olarak farklı etkilere maruz kalan ve birbirini dengeleyen döviz kurları üzerinden yatırım yapmayı tercih edebilirsiniz.


Talebin ve enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda gayrimenkul sahibi olmak portföyünüzün değerini artırabilir ama bu noktada sahip olduğunuz nakit varlığın alım gücü ve reel değeri düşüş gösterebilir. Bu açıdan iki farklı dengeleyici unsuru bir arada bulundurabilirsiniz. Zira tam tersi talebin daraldığı ve para arzının düşük olduğu bir konjonktürde nakit varlıkların değeri artabilir ve fiyatı düşen gayrimenkuller yeni yatırım fırsatları doğurabilir.


Bu örneklerden yola çıkarak elinizdeki varlıklara ve nakite göre yatırım alanında yeni fırsatları değerlendirebilirsiniz. Bu anlamda portföy çeşitlendirmesi yalnızca ilk aşamada değil, finans koşullarının hızlıca değişkenlik gösterdiği süreçlerin tamamında bilgi, uzmanlık ve piyasa takibi gerektirir. 



Portföy Çeşitlendirme Avantajları Nelerdir?


Portföy çeşitlendirme, sağladığı avantajlar ile ön plana çıkan bir yöntemdir ve bireysel yatırımcıların sağlıklı yatırım yapması için son derece önemlidir. Bireysel bir yatırımcı olarak portföyünüzü çeşitlendirdiğinizde şu avantajlardan yararlanabilirsiniz:


•    Birikimlerinizi ve emeğinizi risklere karşı korur, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı yatırımlarınızın değerini hedge edebilirsiniz.

•    Farklı yatırım araçlarına sahip olarak ortaya çıkan fırsatlara göre portföyünüzdeki dengeleri düzenleyebilir ve potansiyel taşıyan yatırım araçlarını düşük maliyetlerle alabilirsiniz

.•    Uzun vadeli yatırımda finansal disiplin elde edebilir ve muhtemel riskler karşısında nasıl adımlar atacağınız konusunda deneyim kazanabilirsiniz. 


Siz de Fonmap ile alternatif yatırım fonları dünyasıyla tanışarak, gayrimenkul yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonlarına yatırım yapma fırsatı yakalayın. 


Bu yazıda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page