top of page
Yazarın fotoğrafıWeba Weba

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) Nedir?

Güncelleme tarihi: 13 Kas



Girişim sermayesi yatırım fonlarıyla ilgili merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Bugün hepimizin bildiği ve sevdiği birçok markanın başarı hikayesinin arkasındaki faktörlerden birinin girişim sermayesi yatırım fonları olduğunu biliyor muydunuz? 

Genellikle teknoloji odaklı ve yenilikçi girişimleri odağına alarak onlara sermaye sağlayan girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) bugün pek çok yatırımcının da tercih ettiği alternatif yatırım fonları arasında. 

Bu yazıda sizlerle GSYF’ler hakkında merak ettiklerinizi paylaşacağız.


GSYF Nedir?

GSYF’ler hızlı büyüme potansiyeli olan ve bu büyümeyi gerçekleştirebilmek için finansman ihtiyacı olan girişimlere sağlanan uzun vadeli sermaye fonlarıdır. GSYF’leri diğer birçok finansal üründen ve geleneksel yatırım fonlarından ayıran özellik vadelerinin 7-8 seneye kadar uzamasıdır. Girişim sermayesi yatırım fonları “yüksek riskli” olarak nitelendirilmekle beraber, çoğunlukla yüksek getirili enstrümanlardır.

Birçok büyük şirket kuruluş aşamasındayken girişim sermayesi yatırım fonlarından yatırım almıştır.


GSYF’lerin Yapısı 

GSYF’lerin teknik altyapısını incelemeden önce yatırım fonlarının da ne olduğuna kısaca bakalım:

  • Yatırım fonları, belirli varlıklardan oluşturulmuş bir portföy yani mal varlığı kümesidir.

  • Yatırım fonları söz konusu portföye bir bütün olarak yatırım yapmanızı sağlar.

GSYF’ler de yatırım fonu altyapısını kullanarak gelişme potansiyeli yüksek girişim şirketlerini portföylerine katar ve yatırımcıların katılım payı alarak bu girişimlere yatırım yapmasını sağlar. Yatırımcıların sahip olduğu GSYF katılma payları Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) bünyesinde, yatırımcılar adına açılmış ayrı hesaplarda kayden tutulur. 

Bu fonların portföy yönetim şirketleri ve girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri tarafından kurulabileceğini de not düşelim. Ayrıca GSYF’lere yatırım yapabilmek için nitelikli yatırımcı* olma şartı da aranmaktadır.

*Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemelerinde tanımlanan profesyonel müşteriler nitelikli yatırımcı olarak da adlandırılır. Bankalar, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, fonlar, sigorta şirketleri ve SPK’nın uygun gördüğü benzeri diğer kuruluşlar bu nitelikli yatırımcı grubunun içindedir. En az 1 milyon Türk Lirası veya aynı tutarda yabancı para ile sermaye piyasası aracına sahip olan kişiler de nitelikli yatırımcı olarak kabul edilir.


GSYF’lere Yatırım Yapma Şartları

Yukarıda belirttiğimiz gibi GSYF’lere yatırım yapmanın temel şartlarından biri nitelikli yatırımcı olmaktır. Bunun dışında, fon için belirlenen giriş-çıkış tarihleri de önemlidir. Fon ihraç belgesinde belirtilen bu tarihlere göre fona katılma payı alabilirsiniz. Fon katılma payını satmak için de yine ihraç belgesinde belirtilen çıkış (itfa) tarihini beklemeniz gerekir.

Fona giriş-çıkış tarihlerinde katılma payı almak ve satmak dışında bir diğer seçenek de pay devridir. Bunun için ilgili fonu kuran ve yöneten portföy yönetim şirketi ile görüşebilir ve talebinizi iletebilirsiniz. 


GSYF’lerin Avantajları

GSYF’lerin yapısını ve genel özelliklerini anlattık. Şimdi de bireysel yatırımcılara sunduklara avantajlara bakalım:

  • GSYF portföyünüzü kendiniz yönetmekle uğraşmazsınız. Fonu kuran ilgili portföy yönetim şirketi ve şirketin lisanslı portföy yöneticileri tarafından sizin adınıza ve Sermaye Piyasası Mevzuatına uygun şekilde yönetilir.

  • GSYF yatırımcılarının elde ettikleri gelir normal şartlarda %10 stopaja tabidir. Ancak bazı dönemlerde bu oran sıfır olarak açıklanır.

  • GSYF yatırımınızı 2 yıldan sonra satarsanız gelir vergisi stopajı sıfırdır.

  • GSYF’lerden elde edeceğiniz geliri yıllık beyana eklemeniz gerekmez.

En önemlisi de girişim ekosistemine katkıda bulunmanın gururunu yaşarsınız. Unutmayın, bugün yatırım yaptığınız bir GSYF yarının devi olabilir.

Bu yazıda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page