top of page
Yazarın fotoğrafıWeba Weba

Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) Nedir?

Güncelleme tarihi: 13 Kas



Gayrimenkul yatırım fonlarıyla ilgili sorularınızın yanıtı bu yazıda.


Hiç, “Bir otelim olsa keşke” diye düşündünüz mü? Peki ya bir AVM…Belki de yüzlerce ofisli kocaman bir iş merkezi…Bu hayalinizi gerçekleştirmek size şimdilik biraz uzak geliyor olabilir. O zaman sizi bu gayrimenkullere çok daha yakınlaştıracak finansal bir enstrümanla tanıştıralım: Gayrimenkul Yatırım Fonu.



Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir?


GYF, yatırım fonu yapısı kullanılarak finanse edilmiş ve gayrimenkule yatırım yapmak isteyen nitelikli yatırımcılara sunulan uzun vadeli bir alternatif yatırım fonudur. Genellikle arazi, apartman ve tarım alanına yapılan yatırımlar gayrimenkul yatırım fonlarının kapsamını oluşturur. Bununla beraber ticari ve kurumsal mülklere olan yatırımları da içerebilir.

GYF’ler yatırım stratejisi olarak genellikle değer artışı kazancı, alım satım kârı veya kira geliri elde etmeyi hedeflerler.



GYF’lerin Yapısı


Adından da anlaşılacağı gibi GYF’ler yatırım fonu altyapısını kullanır. Bunun ne anlama geldiğini şu şekilde özetleyebiliriz: 

  • Yatırım fonları, belirli varlıklardan oluşturulmuş bir portföy yani malvarlığı kümesidir.

  • Yatırım fonları söz konusu portföye bir bütün olarak yatırım yapmanızı sağlar.


GYF’ler de yatırım fonu altyapısını kullanarak portföylerine gayrimenkul katar ve yatırımcıların katılım payı alarak bu gayrimenkullere yatırım yapmasını sağlar. Yatırımcıların sahip olduğu gayrimenkul yatırım fonu katılma payları Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) bünyesinde, yatırımcının adına açılmış ayrı hesaplarda kayden tutulur. 


Gayrimenkul yatırım fonu kurma yetkisi portföy yönetim şirketleri ve gayrimenkul portföy yönetim şirketlerine verilmiştir. Ayrıca GYF’lere yatırım yapabilmek için nitelikli yatırımcı* olma şartının da arandığını not düşelim.*Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemelerinde tanımlanan profesyonel müşteriler nitelikli yatırımcı olarak da adlandırılır. Bankalar, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, fonlar, sigorta şirketleri ve SPK’nın uygun gördüğü benzeri diğer kuruluşlar bu nitelikli yatırımcı grubunun içindedir. En az 1 milyon Türk Lirası veya aynı tutarda yabancı para ile sermaye piyasası aracına sahip olan kişiler de nitelikli yatırımcı olarak kabul edilir.



GYF’lere Yatırım Yapma Şartları


Yukarıda belirttiğimiz gibi GYF’lere yatırım yapmanın temel şartlarından biri nitelikli yatırımcı olmaktır. Bunun dışında GYF’ler süreli veya süresiz olarak kurulabilirler. Bu da onları bir diğer popüler alternatif yatırım fonu olan ve genellikle 7-8 senelik sürelerle kurulan GSYF’lerden ayıran bir özelliktir. 

Bir GYF’ye fon ihraç belgesinde belirtilen ihraç tarihine göre yatırım yaparak katılma payı alabilirsiniz. Fon katılma payını satmak için de yine ihraç belgesinde belirtilen çıkış (itfa) tarihini beklemeniz gerekir.

Fona giriş-çıkış tarihlerinde katılma payı almak ve satmak dışında bir diğer seçenek de pay devridir. Bunun için ilgili fonu kuran ve yöneten portföy yönetim şirketi ile görüşebilir ve talebinizi iletebilirsiniz. 



GYF’lerin Avantajları


GYF’lerin yapısını ve temel özelliklerini anlattık. Şimdi biraz da avantajlarına bakalım.

  • GYF’ler sizi geniş emlak piyasasıyla buluşturur ve tek başınıza ulaşamayacağınız gayrimenkullere erişmenizi sağlar.

  • Geleneksel gayrimenkul yatırımındaki gibi vergi dairesi, kiracı veya tapu işleriyle uğraşmanız gerekmez. Fon yönetimi sizin adınıza bu işleri yapar.

  • Bir ev aldığınızda emlakçıyla ilgili şüpheleriniz olabilir, oysa bir gayrimenkul yatırım fonu mevzuata uygun kurulur, SPK’nın gözetim ve denetimine tabidir. Ayrıca GYF'ler sürekli bağımsız denetimden geçer.

  • Birçok GYF düzenli kira getirisi sunar. Böyle bir GYF’ye yatırım yaptığınızda kiracı bulmakla uğraşmazsınız. 

  • Yatırım yaptığınız GYF’nin getirisini ve değer artışını online izleyebilirsiniz. Böylece herhangi bir fiziksel efor harcamadan yatırımınızı kolayca takip etme şansına kavuşursunuz.

  • GYF yatırımcılarının elde ettikleri gelirler normal şartlarda yüzde 10 stopaja tabidir. Ancak bazı dönemlerde bu oran sıfır olarak açıklanır.


En önemlisi de güvenli liman olarak bilinen gayrimenkul yatırımını yorulmadan ve profesyonelce yapmanın rahatlığını yaşar, portföyünüzü çeşitlendirerek yeni yatırımlar keşfedersiniz.


Bu yazıda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

165 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page