top of page
Yazarın fotoğrafıWeba Weba

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Güncelleme tarihi: 13 Kas



Finansal okuryazarlık kavramı, popülerliğini her geçen gün genişletiyor. Bu yazıda sizlerle finansal okuryazarlık kavramı hakkında merak ettiklerinizi paylaşacağız.


Finansal okuryazarlık, günümüzde popülerliğini her geçen gün genişleten bir kavramdır. Esasen oldukça köklü bir terim olan finansal okuryazarlığa yönelik ilgi arttıkça konu hakkındaki soru işaretleri, terimler ve finansal okuryazarlığın çok yönlü özellikleri de merak konusu haline geliyor. Günümüzde hem ekonomik hem de finansal gelişmelerin son derece hızlı ve karmaşık biçimde ilerlediğini göz önünde bulundurunca finansal okuryazarlığa yönelik büyüyen ilgi de anlam kazanıyor.


Pek çok insan varlıklarını büyütmeyi ya da varlıklarının değerini korumayı arzularken piyasada ve ekonomide yaşanan her türlü gelişme, insanları finansal okuryazar olmaya teşvik ediyor. Eğer siz de finansal okuryazarlığın tanımı, tarihçesi, kullanım alanları, avantajları ve öğrenim metotları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki başlıklarda konu hakkındaki ayrıntıları yakından inceleyebilirsiniz.



Finansal Okuryazarlık Nedir?


Finansal okuryazarlığı, bireylerin veya toplumsal yapıların finansal gelişmeler çerçevesinde sağlıklı adımlar atabilme kabiliyeti olarak tanımlayabiliriz. Finansal okuryazarlık, kişilerin bütçelerini doğru yönetebilmesi için son derece önemlidir. Zira finansal okuryazarlık hem her zaman geçerliliği olan temel bilgileri uygulamak hem de makro ekonomik koşulların yarattığı güncel durumları doğru değerlendirmek için önemli bir araçtır. Finansal okuryazarlığın temelinde yatan beceriler arasında şunlar ön plana çıkar:

●    Ekonomi ve finans ile ilgili temel kavramlara hâkim olma, bunlar arasındaki ilişkileri anlamlandırma

●    Bütçe oluşturma, yönetme

●    Borç yönetimi, ödeme planı

●    Yatırım enstrümanları ve portföy oluşturma


Bu alanlarda gerekli donanıma sahip olan kişiler, değişen finansal koşullar, yeni trendler, yaşanan küresel durumlar ve sektörel değişimlere karşı hızlı bir reflekse sahip olabilir. Zira finansal okuryazarlık, ortaya çıkan veya çıkabilecek olan riskleri önceden analiz etmeyi kolaylaştırmakla birlikte fırsatları, ayrıcalıkları da yakından takip etmeye yardımcı olur.


Finansal okuryazarlık kavramı dijital mecralar ve sosyal medyada son 10 yılda popüler hale gelse de aslında 1990’ların ikinci yarısında önem kazanmaya başlamış bir kavramdır. 2000’li yıllarda finansal okuryazarlık tarihçesi için önemli dönüm noktalarına sahne oldu. Örneğin, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 2003 yılında başlattığı proje ile finansal okuryazarlığın ve eğitimin standartlarının küresel ölçekte gelişmesini amaçladı. Bununla birlikte aynı yıl Birleşik Krallık’ta Financial Services Authority (FSA) finansal yeterliliği geliştirmek için ulusal stratejisine başlarken, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise Financial Literacy and Education Commision yani Finansal Okuryazarlık ve Eğitim Komisyonu kuruldu. Bütün bu girişimler, bireylerin veya toplumların finansal problemleri yanlış değerlendirip yanlış uygulamalarda bulunmasını önlemek amacıyla ortaya çıktı.



Finansal Okuryazarlığın Önemi Nedir?


Çok uzun yıllardır olduğu gibi günümüzde de ekonomi, uzmanlık alanı ekonomi olmayan insanları da bir hayli yakından etkiler. Modern yaşamda hem büyük birikimler ya da yatırımlar için hem de ev ekonomisi gibi küçük harcamalar için bilinçli adımlar atmak büyük öneme sahiptir. Bu noktada finansal okuryazarlığın önemi devreye giriyor.


Finansal okuryazarlık her şeyden önce gerçekçi bakış açısı bağlamında önemlidir. Çünkü hayat her zaman iyi ihtimaller doğrultusunda ilerlemez. Olumsuz zamanlarda finansal güvenceyi sağlamak için önlemler almak gerekir. Bu anlamda tasarrufların birikimi ve değerinin korunması için atılan adımlar finansal okuryazarlığın alanına girer. Gerçekçi bakış açısına sahip, finansal okuryazarlığı olan bir insan gelirlerini/giderlerini göz önünde bulundurarak mali projeksiyonunu ona göre çizer ve risk seviyesini ona göre belirler.


Ekonomik ve finansal yaşamda bir diğer önemli finansal okuryazarlık noktası da borç yönetimidir. Zira finansal piyasalar, makro ekonomik yönetimlerin para politikaları çerçevesinde farklı dönemlerde farklı olanaklar sunabilir. Örneğin, faizlerin düşük olduğu bir para politikasında yüksek ihtimalle parasal genişleme durumu söz konusudur ve bu dönemde borçlanmak kolaydır. Fakat sabit faizle borçlanma olmadığı takdirde parasal sıkılaşma dönemlerine girildiğinde bu borçların ödenmesi güç hâle gelebilir. Finansal okuryazarlığın getirdiği risk yönetimi kabiliyeti sayesinde ekonomide ve piyasalardaki gidişatı daha iyi yorumlayabilir, yalnızca günün koşullarında düşünmekten ziyade geniş çerçeveli ve uzun vadeli kararlar alabilirsiniz.


Finansal okuryazarlık, bütçenin gelir ve gider dengesinin planlanmasını da kolaylaştırır. Zira hem birey ekonomisinde hem küçük işletmelerde hem de büyük ticari faaliyetlerde bazı yükümlülüklerin ve giderlerin zamanında ödenmesi, gelirlerin de aksamaması için son derece önemlidir. Faturalar, kira, operasyonel giderler, taksitler gibi hepsinin düzenli bir şekilde ödenmesi için yapılan bütçe planlamaları finansal okuryazarlığın en önemli hususları arasında yer alır. Finansal okuryazarlık yalnızca yakın vadeli düşünmeyi değil, sürdürülebilir ve uzun vadeli hareket etmeyi gerektirdiği için önemlidir.



Finansal Okuryazarlık Nasıl Öğrenilir?


Günümüzde bütün açık kaynaklar veya eğitimlere rağmen finansal okuryazarlık düzeyi, özellikle de ülkemizde ne yazık ki yeterli seviyede değildir. Finansal okuryazarlık kullanım alanları göz önünde bulundurulunca bu anlamda bilgi sahibi olmanın ne kadar kritik olduğu ortada. Finansal okuryazarlık seviyesini etkileyen faktörler arasında sosyo-ekonomik durum, sosyo-kültürel birikim, ilgi alanları, temel eğitim, lisans eğitimi gibi pek çok unsur vardır.


Bununla birlikte finansal okuryazarlık herkes tarafından sistematik bir araştırma süreciyle öğrenilebilir. Finansal okuryazarlık öğrenip bu konuda daha bilinçli hale gelmek için atabileceğiniz adımları ise şu şekilde özetleyebiliriz:

●    Yüz yüze ya da dijital finansal okuryazarlığı eğitimlerine katılıp sertifika almak

●    Açık kaynaklardan yararlanarak makaleler okumak ve akademik çalışmaları incelemek

●    Yatırım enstrümanları ve risk seviyeleri hakkında bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapmak

●    Kendinizi tanımak için yatırımcı profilinizi belirleyip uygun yatırım türlerine yönelmek


Bütün bunların yanı sıra devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının finansal okuryazarlık platformlarından yararlanabilir, herkesin anlayacağı dilden ifadelerle oluşturulan eğitimlere katılabilirsiniz. Bir diğer önemli unsur da finansal okuryazarlık kavramının son derece dinamik oluşudur. Bugün öğrendiğiniz bilgiler zaman içinde dönüşüm geçirebilir. Bu nedenle finansal okuryazarlıkta süreklilik sahibi olmak için ekonomik gelişmeleri yakından takip etmek, güncel basın ve medyayı izlemek, ekonomi ve finans alanındaki yetkin kişilerin görüşlerini incelemek oldukça önemlidir. 



Finansal Okuryazarlık Avantajları Neler?


Finansal okuryazarlık sahibi olmanın bireyler için çok sayıda avantajı vardır. İşte kişisel gelişiminize de büyük katkı sağlayacak olan finansal okuryazarlık avantajları:

●    Ekonomik ya da finansal gelişmeleri takip ederek geleceği planlamayı ve yatırımları doğru yönlendirmeyi kolaylaştırır.

●    Öz disiplin sağlayarak realist ve sürdürülebilir bütçe yönetimi yapmayı mümkün kılar.

●    Tasarrufların doğru yönlendirilmesi ile birikimlerin değerinin korunmasına katkı sağlar.

●    Doğru tasarruf uygulamaları ile olumsuz durumlara karşı acil bütçe ihtiyaçlarının oluşturulmasına yardımcı olur.

●    Doğru hedefler için borçlanma ve borç yönetimi konusunda bilinçli hareket etmeyi sağlar.


Siz de bütün bu yönleriyle finansal okuryazarlığın avantajlarını hayatınızı daha iyi sürdürmek için kullanabilirsiniz. Finansal okuryazarlık öğrenmek ve hayatın her alanında uygulamak sizi uzun vadede öz disiplin sahibi, gerçekçi, tutumlu ve varlıklı bir insan hâline getirmek için atılması gereken temel adımlardır.


Finansal okuryazarlığınızı geliştirmek, birikimlerinizi değerlendirmek ve portföyünüzü çeşitlendirmek için siz de Fonmap ile erişilmesi zor girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonlarını keşfedin. 


Bu yazıda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page